Szaszłyki z mini kukurydzą
Sposób przygotowania:
Do naczynia z wodą wrzucamy patyczki bambusowe i moczymy je. Plastry kukurydzy oraz brokuły rozmrażamy.
W tym samym czasie przygotowujemy w naczyniu marynatę z oliwy, soli, pieprzu, papryki czerwonej, łyżeczki cytryny i łyżeczki miodu. Tak wymieszany dresing odstawiamy na chwilę do połączenia składników.
Kiedy wszystkie warzywa mamy już rozmrożone i osuszone wkładamy je do marynaty, mieszamy i zostawiamy na około 1 h. Następnie osuszamy patyczki i zaczynamy na nie nadziewać poszczególne składniki w takiej kolejności jak nam tylko fantazja pozwoli. Oczywiście paprykę zieloną kroimy w dużą kostkę kwadratową.
Tak nadziane szaszłyki kładziemy na dobrze rozgrzany grill do temp. ok. 180°C i pieczemy delikatnie obracając. W międzyczasie możemy je polewać pozostałą ilością marynaty.
Smacznego!
Składniki:
- 0,5 kg kukurydzy mrożonej w plastrach
- 0,25 kg pomidorków koktajlowych
- 0,25 kg mrożonych brokułów
- 0,1 kg marchewki mrożonej w plastrach
- 2 zielone papryki
- Patyczki bambusowe
- Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz
- pół cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka czerwonej papryki
KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Nowo i Odlotowo