Zaznacz stronę

Połówki kukurydzy z sosem BBQ

Trudność:

Sposób przygotowania:

Kukurydzę w połówkach smarujemy delikatnie masłem i obsypujemy solą, następnie wkładamy je jak najściślej do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Odstawiamy na czas niezbędny do przygotowania sosu BBQ.

Do naczynia wrzucamy łyżkę klarowanego masła, posiekaną jedną cebulkę i trzy ząbki czosnku, smażymy na złoty kolor. W tym samym czasie opalamy nad gazem dwie czerwone papryki i dokładnie obieramy ze skórki, kroimy i wrzucamy do podsmażonej cebulki. Pomidory krojone w puszce wlewamy do papryki i cebulki i tak wolno gotujemy. Teraz potrzebować będziemy około 60 g papryki wędzonej, łyżkę miodu, pół łyżeczki chili jak również około 40 g sosu worcester. Solimy i pieprzymy wedle uznania, na samym końcu dodajemy ocet winny dla wyostrzenia smaku.

Tak przygotowanym sosem sowicie smarujemy naszą kukurydzę i wstawiamy do piekarnika na 20 min. lub stawiamy na powierzchni grilla na około 35 min. Co jakiś czas możemy dodatkowo posmarować kolby sosem tak by nie wysychały.

Smacznego!

Składniki:

  • 6 mrożonych połówek kukurydzy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki.
  • 250 g pomidorów w kostce
  • 60 g wędzonej papryki
  • łyżka miodu
  • 40 g sosu worcester
  • sól
  • pieprz
  • dwie stołowe łyżki octu winnego

KAROL POLECA:

Nowo i Odlotowo

RUN ZŁOTO AMERYKI
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN ZŁOTO AMERYKI
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2018.
Wszelkie prawa zastrzeżone